Akşam saatlerinde, meşhur Barlar Sokağı‘na gidip bira içme niyetiyle otelden çıktık. Kaldığımız otelden çıkınca nerdeyse hemen karşımızda sokak! Çok hareketli, cıvıl cıvıl. Sağlı sollu 15-20 tane mekanın bulunduğu bir ara sokak. Araç trafiğine kapalı, Efes Pilsen sponsorluğunda tüm mekan tabelaları standartlaştırılıp, ışıklandırılmış. Hafif bir İstiklal Caddesi edası var. Ama tabi İstiklal’in 100’de biri kadarcık!
Bu barlardan birinde, Kütahya-Simav’da meydana gelen ama birinin sandalyemi salladığını düşündürtecek kadar Eskişehir’i de sallayan 5.9’luk deprem arasında sevgili ile 1. yılımızı kutladık:)
Odunpazarı Belediyesi oldukça değişik bir çalışmaya daha imza atmış Eskişehir’de. 2008 yılında, toplam 25 bin metrekare alana yayılan bir park yapmış: Şelale Park! Eskişehir’e tepeden bakacağınız seyir terasları ve kocaman yapay şelalesi olan bu parktaki 2 kafeden birine oturup dışarıyı seyretmeniz mümkün.
Odunpazarı Beldiyesi sınırları içerisinde ayrıca Cam Müzesi’ni, Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı da gezebilmeniz mümkün. Cam Müzesi’ni gezerken Eskişehir’in Cumhuriyet Kadınları adında bir sergi vardı, fotoğraf sergisi. O şapkalar, nişanlıklar, kokteyl elbiseleri.. Zerafet akıyordu hepsinden. Cumhuriyet Kadınları pek güzeldi:) Gidince gezmelisiniz, sadece bir küçük odada sergi. Ama ilginizi çekeceğini düşünüyorum.
*Bu fotoğrafı iphone ile çektim. Fazla parlak biliyorum:)*
Görülesi yerlerin sonuncusu ise Kentpark! Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehirlilere hediyesi, en önemli hizmetlerinden bir tanesi. Bence de kesinlikle gurur duyulacak bir yapıt olmuş. Tramvay ile ulaşım sağlanmış, kocaman bir park. Yemyeşil, bir sürü güzel tasarlanmış bahçe var. İçinden Porsuk Çayı geçiyor, ayrıca kocaman da bir yapay gölü var. Restoran ve kafelerin de yer aldığı bu park, özellikle yaz aylarında Eskişehirlilerin kurtarıcısı konumunda. Zira 350 m. uzunluğunda bir de yapay plajı var. Görevlilerle sohbet imkanı bulduğumuzda yaz aylarında günde 4000 kişiye varan ziyaretçi sayısına ulaştıklarını öğrendik. Girişi hafta içi 3 TL, hafta sonu 5 TL. (Plaj için bu ücret, parka giriş tabiki ücretsiz.) Adana’dan 19 Mayıs tatili için Eskişehir’e gelen bir aile ile!! belediye başkanlarımızdan nasıl muzdarip olduğumuzu ve elindeki sihirli değnekle Ekişehir’i bayram tatilinde Antalya ve Bodrum’un yanında ziyaret edilecek bir şehir haline getiren Yılmaz Büyükerşen’i konuştuk. Eskişehirliler başkanlarını kesinlikle seviyorlar. Şunu söyleyeyim, Eskişehir’i gördüğüm kadarıyla sanıyorum ben de şehrine hizmet etmiş, onu güzelleştirmiş ve turistlerin odağı yapmış bu adamı seviyorum! Söyleyin allah aşkına, hanginiz tatil zamanı Ankara’yı tercih ediyorsunuz??
Tramvay, Eskişehir için bir cankurtaran. Şehir merkezi, Üniversite, Hastane, Tren Garı ve Otogar, Odunpazarı, Kentpark vs.. her yerden geçiyor! 1.60 TL. Ayrıca trenler de oldukça modern, yurt dışındakileri andırıyor. En önemli hatlardan geçmesi nedeniyle de herkes tarafından güzel güzel kullanılıyor.
Eskişehir trafiğinde bir tane korna sesi duymadım ve etraftaki gençlerin çevreye yaydıkları enerjiden de bir hayli etkilendim. Bir sabah Porsuk Çayı çevresindeki mekanlardan birinde kahvaltı ettik. Bir öğlen, merkezindeki Kanatlı AVM girişinde yer alan kocaman Kahve Dünyası’nda soluklandık. Bir akşam Barlar Sokağı’nda bir bara gittik. Yola çıkmadan bir kaç saat önce UP&DOWN adında bir cafe-bar’da soğuk biralar yudumladık. Hepsinde pırıl pırıl gençler çalışıyordu. Sokakta yürüdüğünüz her yerde rastalı saçları, kolları dövmeli, saçları pembe, yırtık kotlarıyla bir sürü genç, üniversiteliye rastlıyorsunuz! Üniversitede okuyup, aynı zamanda bir sürü mekanda çalışıyor gençler. Üniversite şehrinde olduğunuzu hiç aklınızdan çıkaramıyorsunuz. Ama şunu söyleyebilirim ki eskinin üniversite şehri, şimdinin güzel, turistlik bir merkezi olmuş. Sıkılmadan bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Tüm bu anlattığım yerler dışında, yine otelimize 5 dk.lık mesafede olan, 222 adlı eğlence kompleksini, pek bir özelliği olmayan eski sebze-meyve pazarı “Haller Gençlik Merkezi”ni de gördük. Ve tüm bunları 2 günde yaptık. Bir hafta sonu ayırarak siz de bu güzelleşmiş şehri görebilirsiniz. Hafta sonları, özellikle çevre illerden-Bursa, Kütahya, Ankara- gelen gençleri ağırlıyormuş bu şehir. Neden bir defa da ağırlanan siz olmayasınız ki?
Ben de gitmek istiyorum.:))) İlk fırsatta inşallah!
Sefan olsun güzelim!:)
Dilara ben artık eskişehirdeyim, beklerim her zaman :). Ayrıca mutluluklar dilerim daimi olanından..
en çok Kurşunlu kütüphanesi resmini sevdim, ben de gideyim ama ne zaman?
sevgiler
gorki
Ne kadar güzel fotoğraflamışsın Dilara.
Beni çok etkileyen bir şehir, çok dinamik…
Bir Eskişehirli ve üniversite hayatı Eskişehir2de geçmiş biri olarak yazıyı zevkle okudum. Eskişehirin bu hali tabii çok keyifli eskiye dönüp baktıgımzda her nereye adım atsanız belinize kadar çamura bulandıgınız bir şehirdi Eskişehir. Hatta yagmur değil çamur yağardı sanki … Ama şimdi söylenecek hiç bir şey yok..Heleki son 5 yılımı Ankara’da geçirmek zorunda olduğum düşünülürse çamuurnu çektim ama sefasını süremedim memleketimin.
Hallerle ilgili yazdıklarınıza gelince, dogrusu 2000 li yılların başında gelişmeye başlayan bir Anadolu şehri için muhteşem bir gençlik merkeziydi. Şu andaki durumu benim de içimi acıtıyor aslına bakarsanız. Ama Cengiz Topel caddesi’nde şu anda gördüğünüz hiçbirşey yokken sadece koskoca apartmanlardan olusan bir caddeyken Haller bizim ders dönüşlerinde birşeyler içip soluklandığımız, sahnelenen oyunları zevkle izlediğimiz bir merkezdi. Birçok devlet tiyastrosu var Eskişehir’de ama orada izlediğim oyunların tadını diğer sahnelerde alamadım ben. Hele ki Ankara’da orda izlediğim oyunlar gibi oyun bile izleyemedim. O yüzden 2000’li yıllarda Eskişehir’de öğrenciliği geçmiş ya da bir süre orda yaşamış kişiler için yeri apayrıdır Haller’in.
ben 2011 ile yazıyı okurken gördüm bunları nasıl da kaçırmışım dedim nasıl okumamışım. ben de bir Eskişehir’li olarak eklemeler yapmak isterim. Bu cam müzesi, ve Cam müzesinin etrafında olan evlerdeki restorasyon öncelikle Odunpazarı Belediyesi tarafından değil Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmıştır. Cam müzesi Büyükşehir Belediyesinindir. Odunpazarı İlçesi içerisinde bulunur ve fakat Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Yani Odunpazarı projesi Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’in eseridir 🙂
Bunun yanında Çibörek, artık Kentparkta da bulunan Kırım Çibörekçisinde yenir. Diğerleri pek bir şeye benzemez ve ağır olur. Bu dediğim yerde ise değil 5 15 tane bile yiyebilirsiniz. Ben yerim ordan biliyorum. 🙂 sevgilerimle
Bir Eskişehir li olarak yazdıklarını okumaktan büyük zevk aldım..
Bu dönemde gözlerinden yaşam fışkıran, canlı, meraklı insanlarla karşılaşmak zor..
blogla geç tanıştım sanırım ama bundan sonra takipçin olacağım kesin:)
bir dahaki Eskişehir gezinde belki uğrarsın diye bir site ile seni tanıştırmak istedim..
sevgilerimlee:)