Bu liste tamamen kendi tercihlerim üzerinden oluşturulmuştur:) Bu mekanların tümü yaşam alanım çevresinde ve merkezdedir:
1 ~ Biliyorum, “Biliyorduk zaten” diyeceksiniz:) Ama ilk sırada benim için Tunalı Hilmi Balıkçıköy var rakı-balık mekanı olarak. Yaklaşık 3 yıl oldu açılalı neredeyse. İlk yıllarda haftada neredeyse 2-3 akşamı orada geçiriyorduk. Aileden biri saydılardı beni. Hala da “Ben Dilara” deyince telefonda hemen sohbete başlarız:) O zamanlar Burhan Amcamız vardı, allah rahmet eylesin, şef garson olarak. Rezervasyonları da o alırdı. Kendisini bir ayrı severdik, o da bizi kollardı sağ olsun. Elim bir şekilde vefatının ardından uzunca bir süre gitmek içimden gelmedi. Anca son 6 aydır yine bir şekilde ayda en az birkaç defa gider buluyorum kendimi. Dekorasyonunu seviyorum. Ahşap mavi boyalı masa-sandalyeleri, duvarlardaki denize ait süsleri, mavi örtüleri bana pek bir EGEvari geliyor:) Olmak istediğim yere hazırlık yapıyorum sanki orada:)
Özellikle Amasra Salatası istenmeli, ama ben Roka Salatasına da fena tavım. Ara sıcak olarak bildik lezzetler dışında balık kokoreçi lezzetlidir. Bir sürü ege otu var meze niyetine alabileceğiniz. Hepsini de deneyin derim. Dil şiş ve kiremitte fener balığının tadı damağımdadır; ama ben klasik tarafım tutarsa çupra ve levrek ızgaradan vazgeçemiyorum. Sıcak tahin helvası dondurmayla birlikte öldürücü darbeyi vurabilir böyle bir yemek sonrası:) Türk kahvemiz hep nane likörü ile gelirdi Burhan amcam zamanı. Artık gelmiyor:(
Akşam yemeklerinin yanı sıra ben sıklıkla öğlen vakitlerini de tercih ediyorum. Özellikle Cumartesileri saat 14:00’dan itibaren konuçlanınca, akşama kadar kalabiliyorsunuz. Çünkü size eşlik edecek mutlaka bir tanıdık dost, eş, yakın arkadaş geliyor:) Gittikçe kalabalıklaşması, uğultunun çok olması dışında bir problemle karşılaşmadım ben. Garsonlar her daim nazikler, sahipleri her daim işin başındalar. Rakı tek ve duble olarak servis ediliyor, şişe açtıramıyorsunuz. Fiyatlar ortalama diyelim. Biz kişi başı 30-40 arası ödüyoruz çoğu zaman 4 kişi gittiğimizde mesela. Bir tabak meze rahatlıkla 4 kişiye yetiyor azar azar olmak kaydıyla. Balık işin içine girince balığına göre fiyat biraz farklılaşıyor.
2 ~ İkinci sıra için çok düşündüm. Bu sıralamaları yaparken mekanın kalitesi, yediklerimizin lezzeti, ambians ve fiyatlar göz önünde bulundurduğum maddeler. Bu sebeple 2. numaraya uygun gördüğüm mekan Akdeniz Akdeniz olacak:) Kendisine ait “com” uzantılı web sayfası hata veriyor, o sebeple ekleyemedim:(
Özellikle bahçesinde olmayı sevdiğim bir rakı-balık mekanı burası. Mezelerine fena tavım. Hatta Balıkçıköy’de dahi bulamadığım “Tahinli Patlıcan”ı ve “Girit Ezmesi” tek kelimeyle iştah açıcılar diyebilirim. Bir dönem, mevsiminde, “Kuşkonmazlı Somon Sarma” yemiştim ki, öyle böyle değildi! Canlı müzik yapılıyor yazları Çarşamba-Cuma-Cumartesi günleri. Kışlık mekanında da çok hoş programlar oluyor hafta sonları. Daha önce şurada bir kuple değinmişim hem buraya hem Balıkçıköy’e, hatırlayalım arzu ederseniz:) Fiyatları bir önceki mekandan farklı değil. Aynı ayarda çıkıyorsunuz. Galip Dede Sokakta, Merkez Bankası Lokali’nin hemen altında.
3 ~ Şimdi bir meyhane var sırada: Kalender Zebra. Fix Menu bir eğlenceli meyhane tercihinizde ilk aklınıza gelen yer olabilir. Biz Meşrep’e de gideriz, hatta 35. yaşıma orada girmiştim, ama oraya kıyasla burası daha iyi geliyor bana her anlamda. Özellikle Cuma-Cumartesi geceleri. Her çeşitten müzik yapıyorlar akşam başlayıp sabaha kadar neredeyse. Yemekler oldukça iyi, porsiyon olarak da yetiyor, hatta artabiliyor. Limitsiz içki ile 55 TL, limitli içki ile 45 TL. oluyor fiyatları da. Grup olarak eğlenmek, sazlı-sözlü dağıtmak isterseniz tavsiye ederim bu mekanı. Farabi Sokakta hemen, köprünün çıkışında bulunuyor.
4 ~ Yine bir meyhane var sırada: Bekri Meyhanesi. Bu mekan “Gönül Adamları” adı altında işletmecilik faaliyeti gösteren bir ekibin, 8 projesinden sadece bir tanesi. Hayyami, Mantar, IF Performance Hall, Nada’da yine bu grubun ürettiği projelerden.
Bekri’ye açıldığı 2005 yılından beri aralıklarla gideriz. Burasını da ağırlıklı olarak toplu organizasyonlarımız için tercih ediyoruz. Birkaç defa baş başa gittiklerim olmuştur tabi:) Fasıl muhabbeti severseniz burada fasıl olmakta. Fix menü uygulaması da mevcut. Ben mezelerinden tatmayı ve rakı içmeyi seviyorum burada. Balık hiç denemedik, ama et ve tavuk ızgara çeşitleri var. Özellikle ön tarafında olmayı seviyorum Tunalı Hilmi Caddesi’ne bakan tarafında. Arka tarafta kocaman bir salonu var, oldukça da ferah.
5 ~ Bu listede olması gereken, ama fiyatları açısından yukarıdakilerden biraz daha tuzlu bir mekan:Trilye. Kesinlikle verdiğiniz her kuruşu hak ediyor. İş yemeklerimiz için de sıklıkla tercih ettiğimiz bir yer burası. Bütün menü özel reçetelerle hazırlanıyor. Buradaki “Kalamar Izgara” başka yerde yenemez öyle diyeyim ben. “Mürdüm Erikli Ahtapot”, “Kişniş, Limon ve karabiber soslu Karides Nirvana” hakkaten de sizi Nirvanaya ulaştıracak iki değişik lezzet. Sahibi çok özenli ve o da hep işinin başındadır. O yoksa, yani yine bir lezzet avına çıkmışsa ülkenin birinde, mutlaka eşi oluyor mekanda.
Yabancı konuklarınızı, ağır tayfanızı rahatlıkla ağırlayabileceğiniz; yaş ortalaması bir öncekilere göre biraz yüksek kaçan bir mekandır. Yazın çok hoş bir bahçede hizmet veriyor.
Alternatif 1 ~ Bir dönem ard ar
da birkaç defa gittikten sonra, nedendir bilinmez, bir daha yolumu düşüremediğim; ama bu listede kesinlikle yer almasını arzu ettiğim bir mekan daha var Ankara merkezde rakı-balık-meze mekanı olarak: Gelidonya Feneri. Burasının adını değişik dostlarımdan duymuştum, ama Başak‘la beraber gitmek kısmet olmuştu. Kendisinin burası hakkında benden daha fazla söyleyecek şeyleri olduğuna eminim.
Ağırlıklı olarak Yunan ezgileri, ve Türk Musikisinden örnekler çalan bir yer burası ve mezeleri enfes! Zaten anlayabildiğiniz üzere ben biraz meze-rakı seviyorum. Balık tercih ettiğimde ise meze almamaya gayret ediyorum! Burası da mavi-beyazın hakim olduğu, mütevazi bir dekorasyona sahip. İçerisi yaklaşık 50-60 kişilik. İçeriye oranla minik kalan bir de bahçesi var. Bu yaz birde bahçesinde olmayı arzu ediyorum. Gittiğimde hep içeride oturmuştum. En son eski sevgiliye doğum günü kutlaması mekanı olarak seçmiştim burayı. Üzerinden 1 yıl geçmiş demek ki!!
Söylemeden geçmemem lazım, yukarıdaki tüm mekanlar için kesinlikle rezervasyon yaptırmayı unutmamalısınız.
** “Şahsına Münasır Mekanlar” arasında sayacağım KALBUR‘u. O sebeple heyecanlanmayın nasıl listeye girmedi diye:)) Zira hem en iyi meyhane, hem en iyi restoran hem de en iyi mezelere sahip yerdir kendisi benim nezdimde**
Yazı dizimize ufak bir ara verip, araya sevgili KendiİziniSürenDeli Kadınımın beni MİM’lemesi sebebiyle o konuya ilişkin bir yazı gireceğim. Sonra Ankara’da ilk 5 Kahvaltı Mekanı ile devam edeceğiz:)
Supersinn Dilara,
Cok güzel bir rehber oldu bizim için.
Yemeye meraklı ve hamiş biri olarak tavsiyelerine uyacağım.
Diğer başlıkları da merakla bekliyorum.
çatlayan ilk 5 blog okuyucum sıralamasında beni ilk üçe almazsan, rakı şişesinde balık olurum haberin ola :)))
İlk satırdan itibaren kalbur niye yok diye düşünerek okudum yazıyı 🙂
sevgili Ful,
tekrar tekrar belirteceğim üzere, sadece kendi paşa keyfime uyan, benim sevdiğim ve keyif aldığım mekanları tanıtmak istedim. sizlerden de buralarda güzel vakit geçiren ve “iyi ki gelmişiz” diyen olursa ne ala diyeceğim:)
*
hahahah, Evren harikasın,
tam senden beklenilecek bir yorum bu:)
*
sevgili Onur,
Kalbur “Şahsına Münasır” bir yer benim için Ankara’da. o sebeple onu atlmam mümkün olamazdı haliyle:)
akdeniz akdeniz gerçekten güzel bir yer helede yaz akşamları canlı yunan müziği ile harika gidiyor… (ps: doğum günü kutlması için ideal 🙂 )
bekrinin ise fasıl muhabbeti arkadaş grubu ile harika gidiyor…
akdeniz akdenizin dondurmalı irmik tatlısını yemedi iseniz bol bol tavsiye ederim 🙂
Trilye’nin limon sorbe’sini unutmuşsun şeker. Benim vazgeçilmezimdir:)
Bu arada süper bir rehber olmuş,ellerine sağlık.
Ankara’ya gelecekler önce bu listeye göz atmalı kesinlikle:)
Sevgiler
Dilara selamlar,
İnsanın Ankara’ya taşınası geliyor, dayanamıyorum !!! :)))
Sevgiler
Gamze B.
sevgili özge,
aynen yazdığın gibi:) dondurmalı irmik tatlısı denemiştim, ama yazmamışım. çok ayıpladım kendimi! hatırlattığın için sağol.
*
elif’cim,
yememiştim hiç, şimdi ilk gidişimde Trilye’ye limonlu sorbe tadılacak.
*
gamze’cim,
bunlarda olmasa Ankara hakkaten çok da yaşanılır değil benim gözümde. o yüzden yaşamım bunların arasında, dostlarla bir şekilde geçiyor işte:)
Gelidonya Feneri benim son 3 yıldır hala bir numaram. Şirin, küçük, dolayısıyla fazla kalabalığa doğal şartları nedeniyle zaten izin veremeyen bir mekan, kendisinizi Ege’de hissedeceğiniz, iddiasız ama zevkli bir dekorasyon. bu tür mekanlarda görmeyi en sevdiğim ve bana “evimdeyim” hissini veren emektar servis personeli, lezzetleri yerinde mezeler, üzerine makul hesaplar… Hepsini bir arada bulduğumuz için Gelidonya Feneri’nin yeri bende ayrı. 2. sırada ise Balıkçıköy geliyor. Biz balık ve meze deyince bu ikisinden başkasına gitmeye hala daha cesaret edemiyoruz. Ya ambians soğuk, ya yemekler tatsız yada hesaplar gereksiz yere tuzlu oluyor.
Not: Kalbur evet güzel ama sahibinin yediğine müdahale etme dürtüsü nedeniyle biz yıllardır gitmiyoruz, zira Alev’in en sinir olduğu şey kendisine ne yiyip ne yiyemeyeceğinin söylenmesi. biter orada:) Nitekim adam bir gün bunu yaptı, o oldu, gitmedik bi daha. Alev’in kanlısı oldu o adam:)
Bu listeleri okurken fena oluyorum bilesin 🙂
İştah açıcılara kendi siteni de ekler misin? 🙂
basakcim sagol bilgiler icin. sizin icin ne kadar anlamli oldugunu biliyorum gelidonya fenerinin.
kalbur icin ne desen haklisin. zaten o yuzden sahsina munasir:)
*
K.I.S.D:)
fena olma guzelim. aman diyeyim:)
Ankara’daki fasıllı, çalgılı mekanları pek bilmem ama listedeki Balıkçıköy ve Trilye’nin tatlarını çoookkk iyi bilirim. Trilye kışın da çok güzel, bahçede bildiğin sobalar var ve dışarda sobaların üstünde kestane yapıyorlar, sigara içenler veya azıcık hava almak isteyenler için pek keyifli :)) bir de şimdi kabak tatlısı yapmış dondurmalı falan, yeni ürün, o da başarılı ve hafif 🙂 hmm bir de bir de şu limon ve oksijenle yaptıkları gösteri de unutulmamalı..
Balıkçıköy’deki favorim dil şiş seninde dediğin gibi 😉 Fahri’den dolayı tabiki hepsinin üstünde artısı var benim için 🙂 Ankara’daysa eğer, mekanda olmadığı gün yok zaten..Cuma mı gidiyorduk şimdi :))))?
yep chido:)
cuma:)
yok yok bir dolu leziz yer var elbet ama dostlarla gidilen ve sohbete,dedikoduya doyulamayan ilk yer olma ünvanı ve enfes ızgara balığı ve patlıcan salatasıyla BALIKÇIKÖY :)))) BALIKÇIKÖY:)))) BALIKÇIKÖY:)))
CUMA GELSİN ARTIK:)
son keşif! mutlaka gidilip levrek buğulaması yenmesi gereken bir yer.Yenimahalle de ÇALIKUŞU.
Bildiğiniz buğulama gibi değil…
sevgili özge,
yenimahalle bana ters bir yerde, ama bir gün olur ya diyerek listeye aldık.
Drcugum aralara biraz da foto attirsaydin, kuru kuru olmuyor 😀
herhangi bir nedenle kalbur gibi vasatin da altin bir yeri begenen kisilerin cok daha fazla zaman ve para ayirarak baska yerler denemesini oneririm. kalbur herseyden once yemek ve tad olarak 100 isik yili daha ugrasmasi gereken bir yer.. mekanin+hizmetin uydurukluguna deginmiyorum.
kesinlikle gidilmesi gereken bir mekanda Dedeman otelinin yanindaki gumusluk restaurant ege mezeleri ve erdem beyin harika (gercekten harika ) sesi ile yenilen bir aksam yemegi gece ilerledikce alkol duzeyiyle beraber mekanda cosuyor costuruyor aile mekani olmasida cabasi
Bence Ayrancıdaki Tenes restorant ozellikle yazın bahcesinde rakı ve balık muhabbeti icin 10 numara. Dil sis ve hamsi marine oneririm.
Tskler dilara hhnm.sayenizde hafta sonu icin tercihlerimizi daha kolay yapacagiz..