Hayırseverlik Üzerine!

gönüllülük

Size üç tane soru soracağım şimdi:

1- Geçtiğimiz bir ay içerisinde (miktarı ne olursa olsun) herhangi bir sivil toplum kuruluşuna bağış yaptınız mı?

2- Geçtiğimiz bir ay içerisinde (süresi ne kadar olursa olsun) bir sivil toplum kuruluşu (STK) adına gönüllü çalıştınız mı?

3- Geçtiğimiz bir ay içerisinde (bir kişi de dahi olsa) hiç tanımadığınız birisine yardım ettiniz mi?

Yukarıdaki sorular 2014 yılı Kasım ayında açıklanan “Dünya Ülkelerinin Hayırseverlik Endeksi“ne ilişkin çalışma raporunda yer alan sorular (Raporun tamamı çok ilginç verilerle dolu, keşke hepsini paylaşabilsem, lakin mümkün değil! O sebeple siz merak eder iseniz ilgili linki burada). Araştıma “Charity Aid Foundation” adında bir vakıf tarafından Gallup‘a yaptırılmış ve kapsamında, yıllar içerisinde değişmekle birlikte, en son 135 ülke yer alıyor.

Sonuçlara genel olarak bakıldığında;

* Amerika ilk soruya verilen cevaplar arasında dokuzuncu, ikinci soruya verilen cevaplar arasında beşinci ve üçüncü soruya verilen cevaplar arasında birinci sırada.

* Myanmar (ki Budist inancın hakim olduğu bir ülke), %91 ile bağış yapma konusunda birinci sırada!

* İlk yirmi içerisinde yer alan ülkelerden sadece beş tanesi dünyanın en büyük ekonomisine sahip!

* Başkalarına yardım eden insanların sayısı 2013 yılında 200 milyon artmış! Bu da yaklaşık tüm dünyada 2.3 milyar insanın geçtiğimiz bir ay içerisinde bir yabancıya yardım ettiğini gösteriyor!

* İşsiz genç nüfusun gün geçtikçe artıyor olmasından sebep, gönüllü çalışma ve başkalarına yardım etme konusunda bir yükseliş göze çarparken, maddi anlamda bağış yapma konusunda bir düşüş göze çarpıyor!

* Yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde kadınlar daha çok bağış yaparken, orta ve düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde erkekler bağış yapıyor!

Türkiye olarak biz nerede miyiz?

* Türklerin %12’si son bir ay içerisinde bir sivil toplum kuruluşuna bağış yapmış (135 ülkede sondan on sekizinci),

* Türklerin %5’i son bir ay içerisinde bir sivil toplum kuruluşu (STK) adına gönüllü çalışmış (135 ülkede sondan dördüncü),

* Türklerin %38’i son bir ayda hiç tanımadığı birine yardım etmiş (135 ülkede sondan otuz birinci).

Peki ben tüm bunları niye mi paylaşıyorum? 

Bir önceki yazımda anlattığım konu sebebiyle 🙂 Çoğunuzun artık bildiği gibi son üç yıldır Adım Adım ile birlikte, değişik konularda çalışan 8 sivil toplum kuruluşu (STK) arasından seçtiğim bir STK için için koşarak bağış topluyorum. Aslında 2006 yılından bu tarafa koşarak bağış toplayan beş bin küsür kişiden sadece bir tanesiyim. 1 Mart 2015 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilen Runatolia‘da koşarak bağış toplamaya çalışan bin iki yüz kişiden bir tanesi idim.

Koşmadan bir gün önce Antalya’da Adım Adım kurucu üyelerinden biri olan Sevgili Renay Onur adım adım koşarak başardıklarımızla, dokunduğumuz hayatlarla, yarattığımız farkındalıkla ilişkili bir nevi “İcraatın İçinden” sunumu yaptı. Bize 135 ülkede sondan dördüncü olduğumuz bir konuda (STK’lar için gönüllü çalışma) Türkiye ortalamasını yükselttiğimiz, diğer ikisinde de yükseltmeye yardım ettiğimiz için tüm sivil toplum kuruluşları adına teşekkür etti.

Takdir edersiniz ki ertesi gün hayatımın ilk yarı maratonunu (Dile kolay 21 kilometre) koşacak biri olarak gururla, anlamlı farkındalıklar yaratmaya vesile olduğumun bilinci ile yarışı hiç bırakmadan, gözlerimde yaşlarla iki saat on altı dakikada tamamladım! En büyük mutluluklarımdan bir tanesi de çevremde hayırsever, yardımsever, iyi kalpli insanlar biriktirdiğimi ben koşarken yapılan bağışlar ile bir defa daha görmek oldu.

Bağış kampanyam 13 Mart’a dek devam edecek (İlgilenenler buraya buyursun lütfen).  Umuyorum önümüzdeki yıllarda da Türkiye ortalamasını yükseltecek adımlar atmaya devam ederiz günden güne çoğalarak…

Hayırseverlik Üzerine!” hakkında 2 yorum bulunuyor:

  1. serhat soylu

    1- evet
    2- hayır
    3- evet
    ben yardımseverlikte bu kadar kötü olacağımızı sanmıyorum 1. olamayız ama sıralamada sonlarda da değilizdir. araştırmayı yapan şirket taraflıdır diye düşünüyorum.

    Cevapla
  2. dilayra

    Merhaba Sn Soylu,
    Dünyada 135 ülkede yıllardır bunu, ülkelerin bir baskısı ve çabası olmadan yaptıran bir kuruluşun özellikle ülkemiz konusunda taraflı olmak adına yanlı sonuçlar çıkarttığına da ben inanmıyorum.
    Siz de ortalamayı yükselten nadir insanlardan olmuşsunuz, ne kadar güzel. Çok sevindim buna 🙂
    Ne kadar hayırsever, yardımsever, başkalarını da düşünen, kollayan insanlar olduğumuza ilişkin sizin paylaşabileceğiniz veriler ve çalışmalar var ise seve seve onları da okumak isterim. Tarafsız olarak ne kadar hayırsever bir ülke olduğumuz konusunda yapılmış bir çalışmaya rastladınız sanıyorum, ki bu çalışmanın taraflı olduğunu düşündünüz.

    Ben verilerle konuşmaya, bilgiye sonsuz inanan ve iş hayatında da bu konularda çalışan bir insanım. Ölçmeden hiçbir şeyin iyi-kötü, doğru-yanlış, yanlı-yansız olduğuna beni inandıramazsınız 🙂

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir